KRETA
Dzień 1: Przelot do Heraklionu, transfer do hotelu. Przejazd do czterogwiazdkowego hotelu Rethymno Mare – zakwaterowanie, nocleg.
Dzień 2: Warsztaty kulinarne z Teo Vafidisem – wspólne przygotowanie kreteńskiego śniadania. Czas wolny, wyjazd do lokalnej wytwórni serów gdzie zapoznamy się z tradycyjnymi metodami wyrobu serów, degustacja. Przejazd do zabytkowego miasta Rethymno – zwiedzanie, czas wolny, powrót do hotelu.
Dzień 3: Śniadanie, wyjazd do tradycyjnej wioski Maroulas, gdzie podziwiać będziemy fantastyczną architekturę oraz cudowne widoki. W trakcie pobytu w wiosce udział weźmiemy w warsztatach kulinarnych z Teo Vafidisem pt. Raki Meze. Przygotujemy słynne greckie przekąski – mezedes oraz wypijemy tradycyjną rakiję. Powrót do hotelu, czas wolny na wypoczynek.
Dzień 4: Śniadanie, przejazd do jednej ze słynnych kreteńskich winnic, zapoznanie się z uprawą szczepów winnych. Wspólne przygotowanie kreteńskich przystawek z Teo Vafidisem oraz degustacja wina. Przejazd do miasta Chania, spacer po mieście, powrót do hotelu.
Dzień 5: Śniadanie, przejazd do monastyru Arkadi, zwiedzanie bizantyjskiej świątyni, przejazd do Wąwozu Agios Antonios – spacer wąwozem do groty świętego, obiad w lokalnej tawernie, powrót do hotelu.
Dzień 6: Śniadanie, czas wolny na kąpiele morskie i słonieczne. Popołudniu Olimpiada Smaków.
Dzień 7: Śniadanie, przejazd do Knossos, zwiedzanie pałacu Minosa uważanego za mityczny labirynt Minotaura. Przejazd do Heraklionu, zwiedzanie muzeum archeologicznego oraz najważniejszych zabytków miasta. Czas wolny na spacer i zakupy. Powrót do hotelu.
Dzień 8: Śniadanie, wykwaterowanie, transfer na lotnisko.
W CENIE:
Cena nie zawiera: świadczeń nie wymienionych w ofercie, biletów wstępu do zwiedzanych obiektów.