RIWIERA OLIMPU

img
img

DZIEŃ 1: Przelot do Salonik, transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny. Obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ 2: Śniadanie, przejazd do zabytkowej, malowniczej wioski Ampelakia, położonej w górach Ossa.  Wizyta w posiadłości Georgiosa Schwartza, wybudowanej w XVIII w. będącej jednocześnie jednym z najpiękniejszych przykładów willi tego okresu w  całej Grecji. Przejście do pobliskiego Muzeum Historii oraz Folkloru Ampelakii. Czas wolny. Przejazd do winnicy, poznawanie uprawy lokalnych szczepów winogron oraz degustacji win. Powrót do hotelu, obiadokolacja. Nocleg.

DZIEŃ 3: Wizyta na farmie małży, gdzie poznamy sposób ich hodowli. Warsztaty kulinarne z Teo Vafidisem, połączone ze wspólnym przygotowaniem posiłku. Przejazd do naturalnego SPA, gdzie zażywać można upiększających kąpieli błotnych. Powrót do hotelu, obiadokolazja, nocleg.

DZIEŃ 4: Śniadanie, wyjazd do Werginy gdzie zwiedzać będziemy antyczną nekropolię władców greckiej Macedonii. Grobowce te odkryte zostały w stanie nienaruszonym, wraz z kompletnym wyposażeniem pośmiertnym władcy. Dzięki temu, przeniesiemy się w świat antyku podziwiając jego architekturę, kolorystykę, zdobnictwo, broń, wyroby złotnicze i biżuteryjne. Poznamy również obyczaje, religię oraz mitologię tamtego okresu. W trakcie zwiedzania na szczególną uwagę zasługują: Grobowiec Filipa II Macedońskiego, Grobowiec Aleksandra IV (syna Aleksandra Wielkiego) oraz tzw. Grobowiec  Persefony. Przejazd do wytwórni sera feta, zapoznanie się z procesem produkcji najsłynniejszego pośród greckich serów. Przejazd do Salonik, zwiedzanie miasta. . Zobaczymy między innymi: Białą Wieżę, pomnik Aleksandra Wielkiego, Uniwersytet Arystotelesa, kościół Panagia Deksia, Łuk Triumfalny Cesarza Galeriusza, rotundę, Pałac Anaktora, kościół Agia Sofia, Plac Arystotelesa. Powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ 5: Poranne warsztaty kulinarne z Teo Vafidisem, polegające na przygotowaniu greckiego śniadania. Wspólny posiłek. Czas wolny na kąpiele morskie i słoneczne. Obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ 6: Śniadanie, wyjazd do portu. Rejs na wyspę Skiathos – najsłynniejszą wyspę archipelagu Sporad Północnych, rozsławioną przez film „Mamma Mia”. Skiathos znane jest również z przepięknych widoków, cudownej architektury białych domków, rajskich plaż oraz rezerwatów przyrody. Wieczorem powrót do hotelu, obiadokolacja, nocleg.

DZIEŃ 7: Śniadanie, przejazd do winiarni. Pokaz kulinarny Teo Vafidisa, powrót do hotelu. Grill party z muzyką oraz nauką greckich tańców sirtaki oraz zorby. Nocleg.

DZIEŃ 8: Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Transfer na lotnisko w Salonikach. Wylot do Polski.

Dzięki naszym podróżom kulinarnym:

  • przelot na trasie POLSKA-GRECJA-POLSKA
  • zakwaterowanie: 7 noclegów
  • wyżywienie HB
  • wszystkie transfery
  • opieka pilota
  • ubezpieczenie KL i NNW

Cena nie zawiera: świadczeń nie wymienionych w ofercie, biletów wstępu do zwiedzanych obiektów.

  • Zwiedzanie wioski Ampelakia, Werginy, Salonik
  • Rejs na wyspę Skiathos
  • Wizyta w winnicy oraz wytwórni sera
  • Warsztaty kulinarne z Teo Vafidisem
  • Nauka tańców greckich